agap2 bidrar till Bretagnes energioberoende

Postat den
Dela:

Två konsulter från agap2 arbetar med att bygga ett kombikraftverk med naturgas.

Två agap2-konsulter har deltagit i projektet.

Tolv år efter att projektet lanserades av staten och regionen Bretagne togs elkraftverket Landivisiau i drift den 31 mars 2022. Målet med detta projekt var att säkra och säkerställa elförsörjningen i den vackra regionen Bretagne, som har mer än fördubblat sin energiförbrukning sedan 2010.

SIEMENS ansvarar för konstruktionen av denna elcentral med kombicykelteknik på 450MW och de i sin tur har anförtrott AXIMA med tak- och beklädnadsarbetet för alla byggnader på platsen. Det är på uppdrag av AXIMA som David och Walid deltar som agap2-konsulter.

David är projektledare och agap2-konsult och detta är hans pilotroll

David har varit involverad i ingenjörskonsultuppdrag i 12 år genom jobb som planerare, OPC (schemaläggning, styrning och koordinering) eller projektledare. Han har varit en ”Agapien” sedan 2014, och i nästan 2 år har han varit projektledare för arbetet med att bygga det kombinerade naturgaskraftverket. En projektledares roll är att förbereda och hantera allt arbete på plats, från studiefasen till genomförandefasen, samtidigt som man respekterar projektets ekonomiska och logistiska utmaningar.

”Som projektledare för konstruktionsarbetet har jag styrt utredningsarbetet, säkerställt den ekonomiska och materiella förvaltningen av projektet, genomfört övervakning av arbeten och lett fältteam av transportörer och takläggare och allt detta har gjorts under ett starkt samarbete, på en plats där upp till 1 500 personer från mer än 200 företag har arbetat samtidigt. ”

Walid är arbetschef och agap2-konsult och han har haft en överblick över verksamheten och fältet

Walid har varit en del av agap2 i två år och har arbetat med projektet sedan 2020 som arbetsledare efter 7 års erfarenhet av detta yrke. Inom byggsektorn är det arbetsledarens uppgift att planera, organisera och kontrollera byggarbetsplatser.

”Min roll som arbetsledare är att garantera att arbetet går smidig genom att stödja och kontrollera framför allt kvaliteten på utförandet och arbetets framsteg på byggarbetsplatserna. ”

Särskilda villkor för detta 22 000 m² stora byggprojekt

AXIMA:s byggnadsavdelning har ansvarat för att utföra alla väggtäcknings- och takarbeten på platsen. David betonar att ”det här arbetet, som började hösten 2020, representerar en total yta på mer än 22 000 m² och har genomförts i enlighet med de specifika villkoren för stora offshore-projekt, med fältarbetare och uppdragsgivare som huvudsakligen var utländska. Under projektets gång var vi tvungna att ta hänsyn till många särskilda behov när det gäller tillämpliga bestämmelser, projektering eller arbetsuppföljning. Detta var en verklig utmaning! ”

Ett projekt värt 450 miljoner EUR och med mycket motstånd

Det var 2010 som man beslutade att bygga ett kraftverk i nordvästra Finistère. Leveransen var ursprungligen planerad till 2016 men den försenades många gånger efter starkt motstånd från föreningar och invånare i regionen. Projektet fick skjutas upp flera gånger på grund av demonstrationer (2012), otillåten Rave-fest (2018) eller förekomsten av den skyddade arten av Quimpersniglar (2018). Arbetet påbörjades sedan 2019.

En miljöfråga.

En termisk anläggning som producerar ”renare” el

Kraftverket Landivisiau är ett ”kombinerat gaskraftverket”, som kombinerar en gasturbin och en ångturbin och vars syfte är att producera el. Denna teknik anses vara renare på grund av CO2-utsläpp som bör vara tre gånger lägre än de från ett kol- eller oljeeldat kraftverk.

Det kombinerade gaskraftverket är den bästa tillgängliga tekniken enligt EU

Europeiska unionen har valt kombinerad gasteknik som en av de bästa tillgängliga teknikerna när det gäller respekt för miljön. Detta återspeglas i de låga utsläppen till atmosfären, jämfört med andra termisk produktionsanläggningar som skulle kunna möta Bretagnes energibehov.