Ontwerp van de toekomstige motor van Ferrari

Geplaatst op
Share:

Andréa, consultant van agap2 Milaan vertelt ons over zijn ervaring in de autosport.

“Als grote fan van de Formule 1, is het een droom te mogen werken aan zulk project.”.

Andréa, een jonge ingenieur Mechanisch Ontwerp, startte enkele maanden geleden bij de teams van HPE Coxa (High Performance Engineering). Hij is Specialist Geavanceerde Engineering in het domein Mechanica. Na Ingenieursstudies met een focus op interne verbrandingsmotoren, was Andréa de uitgelezen persoon om één van hun meest prestigieuze klanten, met name de Scuderia Ferrari, te ondersteunen bij de ontwikkeling van de toekomstige motor F1 PowerUnit.

In het hart van de Italiaanse Motor Valley.

HPE COXA werd opgericht in 1998 door Piero Ferrari, de laatste levende zoon van Enzo Ferrari, met als doel Geavanceerde Engineeringdiensten en diensten op het vlak van Precisie Productie te leveren aan sectoren waaronder de autosport, de lucht- en ruimtevaartindustrie of defensie. Ik ben momenteel werkzaam in de hoofdzetel in Modena Italië, in het hart van de Italiaanse Motor Valley, waar de grootste spelers uit de autosport zijn gevestigd: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Ducati, Pagani…

De toekomstige F1 PowerUnit van Ferrari.

HPE Coxa werkt voor de Scuderia Ferrari F1 Team, de tak die belast is met het engagement voor topprestaties van de voertuigen van Ferrari. We begeleiden hen bij het ontwerp van de onderdelen van hun toekomstige interne verbrandingsmotor die zal worden gebruikt tijdens de Grands Prix van de F1. Ik ben verantwoordelijk voor zowel het ontwerp van 3D-modellen in CreoCAD, één van de meest geavanceerde softwaretoepassingen, als het ontwerp van de mechanische aspecten. Mijn taken zijn geëvolueerd in de loop van het project. Ik kreeg de mogelijk om rechtstreeks in contact te staan met de ingenieurs en projectmanagers van Ferrari en kon zelf de vereiste componenten ontwikkelen vanaf nul.  Als grote fan van de Formule 1, is het een droom te mogen werken aan zulk project.

Strenge vereisten en uitmuntendheid.

De belangrijkste uitdagingen waarmee ik te kampen kreeg, waren ongetwijfeld het timemanagement en de druk. De autosport is een zeer veeleisende sector waarin zo snel mogelijk de beste resultaten moeten worden geboekt. Het is uiterst belangrijk om fouten te vermijden en zeer geconcentreerd te blijven. En ook de werkplek is niet minder spectaculair. Het team waarin ik meedraaide, bestond uit jongeren, maar ook zeer ervaren profielen, waarvan ik alle geheimen tracht te leren om mijn eigen vaardigheden en kennis bij te schaven.