Offshore windturbines: bouw van het eerste Franse windpark in Saint-Nazaire

Geplaatst op
Share:

Het eerste Franse windpark op zee zal in de lente van 2022 worden geopend in Saint-Nazaire. GE Renewable Energy maakt deel uit van de grootste spelers die werken aan het project om het tot leven te wekken.

Welke rol speelt GE Renewable Energy en in welk stadium bevindt het project zich momenteel?

GE Renewable Energy werd aangesteld voor de bouw van windturbines op zee die deel zullen uitmaken van het eerste Franse windpark voor de kust van Saint-Nazaire. Het personeel van de fabrieken van GE Renewable Energy in Frankrijk werd gemobiliseerd met het oog op de ontwikkeling en de levering van deze turbines. De assemblage van de gondels (de hooggelegen turbines bovenaan de mast) begon dit jaar op onze site van Montoir-de-Bretagne. De installatie en ingebruikname staan gepland in de loop van 2022. De bladen en masten zullen ook naar Saint-Nazaire moeten worden gebracht. Ze zullen respectievelijk worden geproduceerd door een ander filiaal van General Electric en door onderaannemers in Spanje.

Wat zijn de bijzonderheden van het offshore windpark?

Het project bestaat uit windturbines met een capaciteit van 6 Megawatt (MW) per eenheid voor een totaal vermogen van het park van 480 MW. De keuze voor een krachtige windturbine zorgt ervoor dat het aantal windturbines tot 80 kan worden beperkt, over een oppervlakte van 78 km². De beoogde opgewekte energie is voldoende om 20% van de elektriciteitsvraag van de regio Loire-Atlantique te dekken. De windturbines zullen worden geïnstalleerd op 12 tot 20 km voor de kust, op een diepte tussen 12 en 25 m. De zandbank van Guérande biedt verschillende troeven voor de vestiging van een offshore windpark: de wind waait er sterk en regelmatig, het water is er van geringe diepte en er kan voldoende afstand worden gehouden met de commerciële scheepvaartroutes.

Er wordt vaak gesproken over de Haliade-X. Kan u ons meer vertellen over deze nieuwe windturbine met ongeëvenaarde afmetingen en geavanceerde technologieën?

De commercialisering van de Haliade-X op de markt is voorzien voor 2021. De productie van deze nieuwe windturbine vindt volledig plaats in Frankrijk, op de site van GE in Saint-Nazaire. De Haliade-X is niet alleen de grootste, maar ook de krachtigste windturbine ter wereld die momenteel in gebruik is. De turbine beschikt over een rotor van 220 meter en bladen met een lengte van 107 meter. Dankzij de combinatie van de krachtigere generator, langere bladen en een hogere capaciteitsfactor is de Haliade-X minder gevoelig voor variaties in de windsnelheid, waardoor de capaciteit om meer energie op te wekken aan lagere windsnelheden wordt verhoogd. Deze investering van GE in de Haliade-X zal ertoe bijdragen dat de offshore windturbine zal uitgroeien tot een rendabelere en meer concurrerende schone energiebron.

Waarom hebt u beroep gedaan op agap2 voor de ondersteuning tijdens dit project?

We doen beroep op verschillende ingenieursbureaus op de site van Montoir-de-Bretagne die ons ondersteunen op het gebied van projectbeheer, de coördinatie van de wijzigingen en technische expertise in verschillende domeinen. De technische diversiteit van onze producten vereist een brede kennisbasis om de problematiek goed aan te pakken en de juiste probleemoplossende benadering te bepalen.