agap2 levert een bijdrage voor energieonafhankelijkheid in Bretagne

Geplaatst op
Share:

Twee consultants van agap2 zijn betrokken bij de bouw van een centrale met gecombineerde cyclus op basis van aardgas.

Betrokkenheid van twee consultants van agap2 bij het project.

Twaalf jaar na de lancering van het project door de Staat en de Regio Bretagne, werd de elektriciteitscentrale van Landivisiau in gebruik genomen op 31 maart 2022. Het doel van dit project was de energievoorziening van de prachtige regio Bretagne te beveiligen en garanderen, aangezien het energieverbruik van deze regio is verdubbeld sinds 2010.

SIEMENS was verantwoordelijk voor de bouw van deze elektriciteitscentrale met gecombineerde cyclus op basis van aardgas van 450MW en vertrouwde de dak- en gevelbekledingswerken van alle gebouwen van de site toe aan AXIMA. David en Walid zijn betrokken als consultants van agap2 voor het account van AXIMA.

Een sturende functie voor David als projectmanager voor de werken en consultant van agap2.

Cela fait 12 ans que David intervient sur des missions de conseil en ingénierie à travers des métiers comme planificateur, OPC ou chef de projet. « Agapien » depuis 2014, c’est en tant que Chef de projet travaux qu’il intervient depuis bientôt 2 années sur ce projet de construction de la centrale à cycle combiné au gaz naturel. Le rôle d’un chef de projet travaux est de préparer et piloter l’ensemble des interventions sur le chantier, de la phase d’étude à celle d’exécution, tout en respectant les enjeux financiers et logistiques du projet.

« Als voornaamste projectmanager voor de bouwschil, stuurde ik het studiebureau aan, zag ik toe op het financieel en materieel beheer van het project, volgde ik de werkzaamheden en beheerde ik de teams van dak- en gevelbekleders op het terrein, in een context van sterke coactiviteit, op een site waar tot 1.500 mensen, afkomstig van meer dan 200 bedrijven, gelijktijdig aan het werk waren. »

Een operationele visie en visie op het terrein voor Walid, werfleider en consultant van agap2.

Walid werkt al twee jaar voor agap2 en is betrokken bij het project sinds 2020 als werfleider, nadat hij 7 jaar ervaring kon opdoen in deze functie. In de sector Bouw en Openbare Werken, is de werfleider (of werfleidster) verantwoordelijk voor de planning, organisatie en controle van de werven.

« Mijn functie als werfleider bestaat erin het goede verloop van de werken te garanderen door begeleiding te bieden en met name toezicht te houden op de kwaliteit van de uitvoering en de vooruitgang van de werken op de werven. »

Bijzondere voorwaarden voor dit bouwproject van 22.000m².

Het departement Bouwschil van AXIMA was verantwoordelijk voor de uitvoering van alle werken met betrekking tot de dak- en gevelbekleding van de site. David benadrukt dat “deze werkzaamheden, die werden gestart in de herfst van 2020, goed zijn voor een totale oppervlakte van meer dan 22.000m² en dat ze werden uitgevoerd in de bijzondere omstandigheden van grote projecten type Offshore, met voornamelijk buitenlandse spelers op het terrein en donateurs. Er waren tientallen bijzonderheden met betrekking tot de toepasselijke regelgeving waarmee tijdens de planning van het project, maar ook tijdens de opvolging van de werkzaamheden rekening moest worden gehouden voor de uitvoering van het project, kortom, een zware uitdaging! ”

Een project van 450 miljoen euro dat te kampen kreeg met meervoudig verzet.

In 2010 werd besloten tot de bouw van een elektriciteitscentrale in het noordoosten van Finistère. De oplevering, die initieel stond gepland voor 2016, werd meermaals uitgesteld naar aanleiding van verzet van diverse verenigingen en inwoners uit de regio. Verschillende factoren, waaronder betogingen (2012), een niet-geautoriseerde rave party (2018) of de aanwezigheid van een beschermde soort van de Quimper-slak (2018), hebben ertoe geleid dat het project meermaals werd uitgesteld voor de effectieve start van de werkzaamheden in 2019.

Een ecologische uitdaging.

Een thermische installatie die “schonere” elektriciteit produceert.

De centrale van Landivisiau is van het type “gecombineerde cyclus op basis van gas”, met andere woorden er wordt een gasturbine gecombineerd met een stoomturbine, om elektriciteit op te wekken. Er wordt geoordeeld dat deze energie schoner is omwille van de CO2-uitstoot, die drie keer lager zou zijn dan die van een steenkool- of stookoliecentrale.

De gecombineerde cyclus op basis van gas, de beste beschikbare technologie volgens de EU.

De Europese Unie heeft de technologie van de gecombineerde cyclus op basis van gas weerhouden als één van de beste beschikbare technologieën op het vlak van respect voor het milieu. Dit vertaalt zich in de lage emissies naar de lucht, in vergelijking met andere thermische productiemethoden die een antwoord zouden kunnen bieden op de energiebehoeften van Bretagne.